Carta de suport a l’Escola de Música Valldoreix

Carta de suport a l’Escola de Música Valldoreix


Valldoreix, novembre de 2021


En resposta a la roda de premsa del passat mes d’octubre i del manifest signat per algunes entitats valldoreixenques on demanaven l’anul·lació de la contractació del projecte de construcció del nou edifici de l’escola de música, l’alumnat, les seves famílies i amics volem exposar perquè aquest nou edifici és imprescindible per als seus usuaris, i alhora molt beneficiós per a la nostra vila.

Actualment, l’Escola Municipal de Música de Valldoreix s’ubica en un soterrani que ja de bon principi presentava moltes deficiències. Les principals son: 

 • Aules molt petites que no compleixen amb la normativa vigent.
 • Manca de llum exterior.
 • Índex d’humitat molt elevat, manca de ventilació i renovació d’aire a les aules.
 • Aïllament acústic molt deficient.

A aquests problemes d’origen, s’hi han sumat en els darrers anys: 

 • Vàries inundacions per aigües pluvials i una de fecals.
 • Constants embussos dels vàters degut a un mal sistema d'evacuació.
 • Deteriorament del ja precari sistema d’aire condicionat. 

A més, des del curs 2016-2017, amb l’objectiu d’anul·lar les aules extremadament petites, sense llum exterior ni ventilació, l’escola va començar a fer servir l’antiga caseta del Garden i uns mòduls. Actualment 160 alumnes, el 60% de l’alumnat del centre, du a terme les seves classes en aquests espais, cosa que es tradueix en un anar i venir constant d’alumnes, alguns de ben petits, que, per canviar de classe, han de moure’s dels mòduls al soterrani, sortir a la via pública (sense mesures de seguretat), carregant l’instrument i acompanyats d’un professor amb les conseqüents complicacions logístiques que això suposa. 


D’altra banda, comptar amb una escola de música com la de Valldoreix no només beneficia els seus alumnes, l’escola és un dels referents del poble. La seva excel·lència és motiu d’orgull per a la vila, que gaudeix ben sovint dels seus concerts en esdeveniments tan destacats com: Festa Major, Concert de Nadal, encesa de l’Arbre de Nadal, Tardes Musicals, Cicle de Concerts de l’EMV, i tants d’altres. 


A més, la provada qualitat del seu ensenyament ha fet que en l’actualitat no només se’n beneficiïn els valldoreixencs que volen aprendre música i que tenen la sort de comptar amb una escola de referència, pública i reconeguda per la Generalitat a la seva vila; sinó que l'escola dona també cobertura a les necessitats de Sant Cugat. Aquest fet ha contribuït a assolir el model d’escola actual, integradora i amb compromís sociocultal i formador, uns objectius perseguits per alumnes, famílies i professors al llarg dels seus 20 anys d’història.


L’EMD ha estat sempre conscient de la importància de l’Escola Municipal de Música per a Valldoreix i el maig de 2019, l’actual equip de govern va donar suport a la construcció d’una nova seu per a l’escola, incloent-la en el seu programa electoral i aprovant en el ple de gener de 2021 les bases del concurs d’idees per a la redacció del projecte de la nova escola de música. En breu, publicaran els tres finalistes del concurs.


És en aquest moment que algunes entitats valldoreixenques demanen que s’aturi el projecte perquè en lloc d’una escola de música, volen que la nova seu aculli aules de música, un casal de cultura i un teatre.


Des de l’escola de música trobem no només legítima sinó necessària la demanda d’aquestes infraestructures per a Valldoreix, però ens sembla, que aquesta petició pot ser del tot compatible amb respectar l’actual projecte de construcció de la nostra escola per diversos motius: 

 1. L’extensió disponible a l’antic Garden és del tot insuficient per acollir aquests tres espais; l’escola projectada tindrà una superfície útil de 691 m², cosa que fa impossible afegir-hi un teatre i un casal de cultura. 
 2. El projecte de construcció de la nova escola ja està en marxa i aturar-lo per repensar-lo suposaria que totes les passes donades fins ara (aprovació, concurs, selecció de propostes) no servissin de res i s’hagués de tornar a començar, amb el malbaratament de recursos públics i de temps que això suposaria i la urgència amb la que la nostra escola necessita una nova seu. 
 3. Un 24.02 % de l’espai de l’escola de música projectada seran espais polivalents (170 m2) dels que es podran beneficiar les entitats valldoreixenques sempre que vulguin i, especialment, mentre no comptin amb el nou casal de cultura i el teatre, projecte que l’actual equip de govern també ha fet seu, amb  l’aprovació en el darrer ple de setembre, de l’inici dels tràmits per construir un auditori i centre cívic ubicat a l’emplaçament actual del casal de cultura.


Per aquests motius, reivindiquem:  

 • Que el projecte de construcció de la nova escola de música de Valldoreix continuï endavant segons els terminis marcats en el plec de condicions del concurs d’idees i que posteriorment s’inicii la licitació de les obres. 

I expressem el nostre suport i declarem la nostra voluntat a les qüestions següents:

 • Que és del tot imprescindible disposar d’un nou edifici. Els espais actuals són insuficients, insalubres i insegurs i no compleixen estrictament amb  les normatives establertes per a un centre docent com l’Escola de Música de Valldoreix.
 • Que el 24% dels espais del nou edifici es destinin a usos polivalents per a totes les entitats de la vila, com queda palès en el plec de condicions del concurs d’idees.
 • Que  l’actual equip de govern hagi fet una proposta de construcció d’un centre cívic i auditori ubicat a l’actual casal de cultura, que pugui donar resposta a les necessitats socioculturals de la vila.
 • Que ens sentim orgullosos de l’Escola de música de Valldoreix i volem seguir disposant d’un centre docent reconegut per la Generalitat i de referència arreu de Catalunya. 
 • Que la voluntat de les famílies, alumnes i amics de l’Escola de Música de Valldoreix és sumar projectes, apostar per una cultura i educació a l’abast de tothom, sense fronteres de cap tipus.

AMPA Escola de Música de Valldoreix    Contacta l'autor de la petició

Signa aquesta petició

En signar, accepto que AMPA Escola de Música de Valldoreix pugui veure tota la informació que proporcioni en aquest formulari.

No mostrarem la teva adreça de correu electrònic públicament en línia.

No mostrarem la teva adreça de correu electrònic públicament en línia.

No mostrarem aquesta informació públicament en línia.


Dono el meu consentiment per processar la informació que proporciono en aquest formulari per als propòsits següents:
Publicitat de pagament

Farem publicitat d'aquesta petició a 3000 persones.

Saber-ne més...