Per la prohibició de manifestacions que tallin la vía pública

Honorable conseller d'Interior, Felip Puig i Godes: 

Vostè, que ha demostrat en diverses ocasions ser un home contundent, creiem que hauria de ser-ho també alhora d'acabar d'una vegada per totes amb la vulneració sistemàtica dels drets dels ciutadans per part d'aquells que creuen que el dret de manifestació només s'exerceix tallant carrers, carreteres, rondes i autopistes. 

Aquesta manera d'entendre el dret de manifestació és una rèmora del temps de la dictadura, quan l'oposició democràtica i antifranquista no disposava de mitjans d'expressió per comunicar-se amb la població. Les manifestacions per sorpresa podien ser comprensibles en aquell context de dictadura, però de cap manera ho poden ser en una societat democràtica on els drets i llibertats polítiques estan garantits i es poden exercir de maneres diferents. 

L'ocupació de la via pública, sense autorització ni avís previ amb la suficient anticipació, és un acte d'agressió a la llibertat d'altres ciutadans, als que s'utilitza com a ostatges per pressionar al poder polític i/o a les empreses amb l'objetiu de satisfer una reivindicació determinada. Així, en qualsevol lloc i moment, desenes, centenars i fins i tot milers de ciutadans s'han vist retinguts contra la seva voluntat, provocant-los nombrosos perjudicis directes i colaterals. 

Per por a no ser considerats prou demòcrates, els poders públics han tolerat durant més de trenta anys aquesta mena de manifestacions, ocupacions o vagues salvatges, sense impedir-ho; desistint, en benefici de les minories més sorolloses, de la seva obligació legal i política de garantir els drets i llibertats de tots els ciutadans.

Per tot plegat, com a màxim responsable de l'ordre públic de Catalunya, li demanem que prengui les mesures polítiques, administratives i legals que s'escaiguin per a la prohibició efectiva d'aquesta mena de manifestacions i exercir plenament la tutela efectiva d'aquells drets dels ciutadans que fins ara han estat sistemàticament vulnerats.


Josep M. Fàbregas    Contacta l'autor de la petició